Constanței îi pasă de natură


Acum vreo două săptămâni îmi scrie Delia, nepoata mea, cu mult entuziasm, pe messenger:

– Andra, am o idee! Ai văzut în ce hal arată lacul din parcul Tăbăcăriei? mă întreabă ea serioasă.

– Da, am observat. Este plin de sticle sau pungi de plastic și fel de fel de gunoaie, îi mărturisesc cu părere de rău în suflet.

– Păi, n-ai vrea să facem ceva în privința aceasta? Mi-e milă de bietele animale ce trăiesc acolo. Putem să le strângem chiar noi. Mai chemăm niște prieteni sau cunoștințe să ne ajute. Știu câteva persoane care s-ar implica, zice Delia plină de optimism.

– Este o idee excelllleeennnntttă! îi răspund eu încântată și deopotrivă mândră că am așa o nepoată minunată. Așa vom proceda. Dau și eu sfoară în țară printre apropiați, poate chiar facem un event. Scriu pe blog despre el. Cred că începutul lui septembrie ar fi ideal.

Ei bine, cam așa a decurs discuția noastră de atunci. Și chiar aveam de gând, fără niciun dubiu, să ducem la capăt ce ne-am propus, însă la o zi sau două de la conversația noastră am găsit întâmplător pe Facebook un eveniment organizat de Asociația Act for Tomorrow care își propunea să facă fix același lucru. Am decis să ne alăturăm, trecând peste faptul că era sponsorizat de Kaufland, care mai are mult de lucrat la grija pentru mediul înconjurător prin a elimina plasticul inutil din supermaketurile lor și Primăria Constanța, care, probabil, dorea de asemenea puțină reclamă. Doar se apropie alegerile, nu-i așa? În fine. Pe mine mă interesa să ne atingem neapărat scopul, așa că am decis să facem de data aceasta pact cu „diavolul”.

Astăzi, 5 septembrie, ora 9:00, a avut loc activitatea de voluntariat. Am fost destul de impresionată de organizare, dar cel mai tare m-a surprins, atât pe mine, cât și pe Delia – amândouă mai participând la astfel de adunări – numărul mare de oameni care și-au rupt din timpul lor liber pentru a strânge deșeurile din lac. Au fost prezenți nu doar tineri, ci și părinți cu copiii lor.

Trebuie să recunosc că, remarcând asta, mi-a dat speranță pentru viitor și pentru acest oraș pe care-l consideram pierdut. M-a încercat chiar și un sentiment de mândrie pentru concetățenii mei. Sper din suflet să nu fi fost doar de fațadă și să văd de acum încolo din ce în ce mai mulți oameni la astfel de evenimente.

O bună parte dintre noi am încercuit zona, strângând gunoaiele de pe margini, iar alții, mai curajoși, s-au avântat în apă cu bărci sau caiace. A fost destul de răcoare și a bătut vântul puternic, însă asta nu a oprit pe nimeni. Toata lumea a muncit din greu, unii au rămas și peste programul alocat event-ului, adică după ora 2:00. Vedetele zilei au fost, evident, mucurile de țigară, cojile de semințe, bețișoarele de la acadele, PET-urile, dozele de aluminiu și pungile de plastic. Știu concret pentru ce se adună lumea în prezent la lac, mai exact, să „spargă o sămânță”, să fumeze o țigară la care sigur bea și o Cola, iar alții îl consideră locul ideal pentru a face dragoste deoarece am dat și peste câteva prezervative.

Oameni dragi, ce-ar fi să facem toate aceste lucruri în continuare, dar fără să mai aruncăm toate minunățiile pe jos sau în apă. Trebuie doar să le puneți în locurile special amenajate pentru asta, în scrumiera mașinii sau să sacrificați o pungă în care să le colectați și ulterior să le deșertați într-un coș de gunoi. Efortul este minim, însă rezultatul este un parc și un lac curat în care animalele pot trăi în siguranță. Sper ca imaginile de mai jos să tragă un semnal de alarmă doarece cantitatea de deșeuri a fost imensă, existau efectiv insule întregi cu gunoaie în lac. În plus, am avut neplăcerea să găsim animale prinse în ele, înotând cu ele sau chiar moarte din cauza lor. Ecologizarea de astăzi nu rezolvă problema, este doar o soluție de moment. Totul depinde de noi. Ca să adaptăm un citat celebru – Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în orașul tău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: