Ziua internațională a cititului împreună


Astăzi, 2 februarie, este ziua internațională a cititului împreună și m-am gândit să profit de această ocazie pentru a promova cărțile și lectura. Pentru mine cititul este important, deși nu reușesc sau n-am reușit să citesc mereu atât pe cât mi-aș dori. Știu foarte bine că lipsa de timp sau dispoziție nu este chiar o scuză în zilele noastre, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. Muncim mult, suntem mereu pe fugă, suntem prea obosiți sau stresați și ne este greu să ne concentrăm. Copiii, de asemenea, au programul încărcat cu școala, temele și activitățile extrașcolare. Nu putem nega, bineînțeles, ca să cumperi cărți poate fi destul de costisitor. Toate acestea fac din citit o provocare, însă nu este imposibil să îi facem loc dacă ne dorim cu adevărat. Am mai spus-o și o repet, eu nu cred că există adult sau copil care să urască cu adevărat să citească. Consider doar că nu au găsit cartea aceea magică, cea care să le deschidă apetitul pentru lectură. În plus, sunt tot felul de mituri sau gândiri limitative ce se învârt în jurul cititului și care îl pot transforma într-o activitate de-a dreptul dezagreabilă. Acest subiect o să îl dezvolt în alt articol. Acum vreau să va dau câteva idei despre cum putem integra și încuraja cititul la orice vârstă, pe care le-am încercat personal și au funcționat.

1.    Fii un exemplu

În majoritatea cazurilor, cel mai bun mod prin care poți determina pe alții să adopte un obicei este prin modelul propriu. Toată lumea știe că cititul are multe beneficii, dar cumva nimeni nu prea îl practică. Acest lucru este foarte important în special dacă vrei să îți determini copiii să citească. Mulți părinți citesc copiilor la culcare, un obicei foarte drăguț și bun de altfel, le cumpără cărți, insistă să le citească, dar nu se avântă să facă asta individual. Așadar, cei mici nu văd adulții din viața lor citind pentru propria lor plăcere, observă că pot funcționa bine mersi fără și atunci nu îi înțeleg nici utilitatea sau motivul pentru care este atât de lăudată această activitate.

Ca profesor, eu le vorbesc cât de des pot copiilor despre cărți și importanța lor, includ poveștile în predare, fac recomadări, le împrumut cărți, cu anumite ocazii chiar le ofer în dar. La școală, dascălii pot să își aducă cărțile cu dânșii/dânsele ca să ofere un exemplu, pot recomanda opere fără să le impună sau să îi ia peste picior dacă refuză, pot organiza concursuri de citit, un club de lectură, un spațiu interesant de citit. O inițiativă care mi-a plăcut mult și pe care o pot adopta școlile este cea a doamnei Anca Tîrcă, și anume campania Toată școala citește. În fiecare zi, toată lumea din școală, fie el profesor, elev sau paznic citește timp de 15 minute la o oră prestabilită.

Ca om obișnuit, vorbește-le prietenilor, membrilor familiei, cunoștiințelor despre ce ai mai citit interesant în ultima vreme. Încearcă să le stârneșți curiozitatea cu detalii captivante sau informații utile dobândite. Eu am început să fac chestia această acum câțiva ani și chiar a dat roade. Acum, discuțiile despre ce mai citim sunt nelipsite în familie, la cafele cu prietenii, în vizite la rude etc.

2.    Impuneți-vă o rutină

Suntem ocupați. Adevărat. Am spus-o și mai sus, însă cu puțină disciplină orice e posibil. Eu cred că este util să vă găsiți momentul din zi în care puteți dedica cititului măcar 30 minute din timpul vostru. Asta poate fi dimineața înainte să se trezească copiii, în pauza de prânz de la muncă, seara înainte de culcare sau orice alt moment din zi care vă avantajează. Totodată, ajută dacă va stabiliți un target, adică un număr minim de pagini sau un timp minim pe care îl puteți acorda realist acestei activități.

3.    Alegeți constructiv

O altă modalitate prin care am reușit să îmi fac timp pentru citit a fost prin a înlocui în anumite zile alte activități în favoarea unei lecturi. De exemplu, am renunțat să mă uit la televizor (în fosta locuință chiar îmi scosesem cablul TV, pentru că nu mă uitam niciodată), în altă seară poate am dat skip la seriale sau filme sau am limitat timpul petrecut pe social media. Alt lucru pe care îl mai fac este să-mi dau telefonul pe mute ca să nu mă mai distragă discuțiile de pe zecile de grupuri. Pe cât de mult îmi place să citesc, pe atât de mult îmi place să îmi petrec timpul cu prietenii, familia sau să ies la distracții. Când se întâmplă să fiu totuși mult prea obosită pentru așa ceva, am învățat să refuz invitațiile lansate (chiar dacă sufăr puțin de FOMO – fear of missing out 😉) și aleg mai degrabă să stau să mă relaxez în pat cu o carte ori poate să scriu.

4.    Ia o carte cu tine oriunde mergi

Dacă faci asta, ai să descoperi că mereu se găsesc timpi morți pe care îi poți umple citind. Te duci și îți speli mașină? Ia cartea cu tine și citește până e gata. Stai la o ditamai coadă la bancă, în instituții publice, la doctor sau cine știe unde? Citește. Îți trece și timpul mai ușor. Mergi des cu mijlocul de transport în comun sau cu trenul, avionul etc? Lecturează. Ia cartea cu tine în parc, la plajă, la cafenea, în vacanțe, la buda chiar. Ar fi cu adevărat grozav să văd mai mulți oameni sau tineri care nu se feresc să răsfoiască cărți în afara casei sau școlilor. Dacă nu îți este comod să cari o carte după tine, pentru asta există kindle. Poți ține cărți și în telefon, însă, personal, prefer să evit să citesc așa. Este obositor și nici nu e recomandat.  

5.    Fii blând cu tine

Nu te supăra pe tine în momentele în care chiar nu găsești resurse pentru această activitate. Sunt zile sau perioade mai lungi când nu ne putem focusa oricât am încerca. Important este ca mai devreme sau mai târziu să îl reiei. Dacă unul dintre motivele pentru care nu ai spor la citit este că nu te atrage cartea la care ești, nu pierde timpul. Alege o alta. Cititul trebuie să fie plăcut, nu o tortură. Poți reveni la ea cu altă ocazie sau să o oferi cadou.

6.    Oferă cărți în dar sau dă-le cu împrumut

Mai ales copiilor. La început e posibil să nu aprecieze gestul, dar cu timpul sau cu cartea potrivită se pot întâmpla minuni. Eu și prietenele mele mele ne-am făcut în ultimii ani o mică tradiție ca de Crăciun să ne luăm cărți. Anul acesta de Sf. Andrei am insistat să nu îmi ia altceva în afară de asta. Într-un an de Moș Nicolae, am convenit cu soțul, iubitul meu pe atunci, să ne luăm cărți și apoi să citim împreună. Părinții mei, deși bătrâni, se bucură când primesc cadou cărți, mai ales dacă era vreuna pe care și-o doreau tare. Când vine vorba de împrumutat, știu, multora nu le place să o facă, pentru că anumite persoane uită să le înapoieze. Este într-adevăr neplăcut. Și pe mine mă deranjează. Așadar, dacă ceri cuiva o carte, fă tot posibilul să i-o aduci înapoi așa cum ți-a dat-o. Iar dacă ai nevoie de extra timp să o termini, frumos este să ceri permisiunea celui de la care ai împrumutat sau măcar să anunți că întârzii.

7.    Caută chilipirurile

Dacă banii sunt o problemă, slavă Domnului că mai avem biblioteci de unde se pot împrumuta gratuit cărți. Pe net găsești de asemenea tot felul de cărți în format PDF moca. De exemplu, scriitorul și editorul Andrei Ruse își pusese la un moment dat una din cărți gratuit în PDF pe site-ul său Hyperliteratura. În plus, există anticariate, licitații pe net, perioade cu promoții sau poți împrumuta de la cunoscuți. O prietenă mi-a mărturisit că preferă să ceară cu împrumut, pentru că astfel se ambiționează să ducă lecturile la bun sfârșit.

8.    Găsește o comunitate interesată de citit

Eu mă bucur să spun că am ceva persoane în jur cărora le place să citească și se străduiesc să își facă timp pentru asta, oricât de ocupați ar fi. Dacă nu ai așa oameni în jur și asta e un motiv care te ține și pe tine din citit, poți găsi zeci de grupuri pe social media pentru cititori. Grupurile sunt mișto pentru că găseșți multe recomandări, recenzii, provocări, poți cunoaște oameni faini cu aceleași pasiuni sau preferințe literare. Totodată, poate fi o modalitate prin care te poți motiva să te ții de treabă. Mai poți cunoaște oameni interesați de lectură la lansări de cărți, la târguri, în perioadele cu reduceri în librării când e plin de cititori sau, de ce nu, da tu startul unui club de lectură. Poți chiar și online.

Înainte de pandemie am făcut un experiment. Din dorința mea de a-i face pe cei mici să citească, i-am întrebat dacă vor să facem un cerc de lectură. Ei au fost de acord, așa că îi invitam în fiecare sâmbătă la mine acasă să citim ceva împreună timp de 1 h – 1 h 30 min. La început am crezut că nu o să vină deloc, că vor găsi tot felul de scuze sau alte lucruri mai interesate de făcut. Nu a fost deloc așa, au venit de fiecare dată. Le ofeream un număr de cărți din care să aleagă, supuneam la vot și apoi citeam împreună cartea aleasă. Citeam când eu, când ei. Făceam pauze, dezbăteam idei, le puneam întrebări când voiam să fiu sigură dacă au înțeles vreo secvență, un cuvânt sau o expresie. În alte dăți, fiecare își alegea câte o carte și citea în liniște ce îl tenta. A fost o experiență frumoasă pe care sper să o repet cât de curând.

Chiar cred că cititul de unul singur sau împreună, în familie, în grup, în cuplu, în locuri publice poate fi un mod plăcut de a-ți petrece timpul, care aduce cu el și multe plusuri. Poți crea amintiri deosebite, tradiții faine, obiceiuri sănătoase, discuții care te stimulează intelectual sau creativ. În concluzie, îți poate schimba viața. Sooo… Începe. Fă-o cu pași mărunți, în ritmul tău, cu ce te atrage, dar începe. Sper să vă încurajeze și ajute ceea ce am scris și vă urez cu drag – Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: