Amorul ca fotbalul


Departe de mine de a înțelege fotbalul. În mintea mea mereu va exista întrebarea: „De ce douăzeci și doi de bărbați n-au găsit altceva mai bun de făcut decât să alerge după o minge?!”. Nu vreau să dau dovadă de lipsa de respect sau ignorantă și, chiar dacă încă mă chinui de ceva ani să îmi dau seama ce-i acela off-side, asta nu înseamna că nu apreciez persoanele care au o fascinație pentru acest sport. Poate nu înțeleg eu anumite aspecte, dar n-am putut totuși să nu observ niște asemănări între iubire și acest joc de echipa sau sporturi în general.

Dragostea în sine reprezintă o munca în echipa în vederea atingerii unui țel comun. La fel ca în fotbal, ea te învață importanta comunicării și colaborării: alegerea unei strategii de acționare se face întotdeauna împreună. Ideile și opiniile partenerului trebuie respectate și totodată este bine să înțelegem ca luatul unor decizii de unul singur fără să ții cont de celălalt nu-i întotdeauna o idee bună. Nu din alte motive, dar s-ar putea să te alegi cu vreun cartonaș roșu sau vreun penalty și când jumătatea ta o să scoată flăcări pe nas nu cred că o să-ți placă. Știu că toți avem momente în relație când avem senzația că suntem Ronaldo, dar dacă se întâmpla să confunzi cerul cu poarta, să nu te mire huiduielile. În consecință, altruismul și spiritul de sacrificiu sunt de asemenea esențiale – pasează mingea aia că nu o să mori. E clar că nimeni nu șutează mai bine ca tine, dar ia mai dă-i și celuilalt o șansa că s-ar putea să te surprindă plăcut. Să greșim este inevitabil  totuși dezvoltarea unui simț al responsabilității și asumarea răspunderii sunt necesare. Accidental, se mai întâmpla să-i tragem perechii noastre o minge în cap, iar în acest caz ar fi recomandat să-ți ceri scuze, indiferent dacă ai vrut sau nu să-i umfli ochiul.

Se mai întâmplă uneori să avem și zile proaste, dar învață să încurajezi și,cu siguranță, vei fi și tu sprijinit la rândul tău. Este important să știi cum să ridici moralul partenerului atunci când vezi că este debusolat. Chiar dacă ai nemulțumiri în ceea ce-l privește, amintește-ți că și criticile trebuie să fie constructive și spuse cu tact. În viața de cuplu nu se poate să fim numai coechipieri, când și când ne mai luam și rolul de antrenor. Fără doar și poate o să existe situații în care mai dăm și pe lângă poartă, chit că portarul se uita după avioane. În cazul unui eșec, să-l învinovățești mereu pe celălalt nu e tocmai fair play, pentru că viața în doi presupune nu doar să te bucuri de victorii. Crucial este să știi cum să treci peste nereușite.

Dragostea negreșit este mult prea complexa pentru a o compara doar cu fotbalul. Uneori ea ar trebui să arate mai degrabă ca un tango pasional sau n-ar fi rău să o condimentăm ca într-o bachata. Trebuie să ne păstrăm senzualitatea și să nu ne uităm definitiv sexualitatea. Ca femeie, dacă vrei să faci mereu pe bărbatul, atunci să nu te plângi dacă vei fi tratata ca atare. Iar bărbații ar trebui să nu își confunde iubita cu mascota sau băiatul care aduce prosoapele și apa în pauzele dintre reprize. Fanteziile cu majoretele nu sunt rele, dar aici intrăm într-o cu totul altă discuție. E adevărat că uneori în iubire te mai simți ca și cum faci cățărări pe Everest de unul singur, ba chiar ești nevoit să îl mai tragi și pe neisprăvit cu o funie după tine. Ușor, ușor se declanșează un ping-pong verbal și totul începe să semene cu un joc de Darts în care se aruncă numai săgeți. Problema începe cu adevărat când simți constant că nu mai faci parte dintr-o echipa, ci mai degrabă parcă joci într-un sport individual. Ca la handbal, preiei poziția de pivot, dar în iubire nu avem arbitru să fluiere când facem dublu dribling. Și uite așa te trezești, cât ai bate din palme, că ai trecut de la fotbal la box. Fără ca cineva să te avertizeze când ai dat o lovitura sub centură, totul o să arate mai degrabă ca la un meci de UFC. Păcat că în dragoste nu totul e permis și dacă reușești un KO, s-ar putea să vă fie fatal. În astfel de situații, e bine să nu te încăpățânezi să dărâmi popice ca la bowling și, chiar dacă ai senzația că ai ieșit la pescuit de iluzii deșarte, fă mai degrabă ca la șah – gândește înainte să faci o mutare care ar putea să îți compromită relația. Apoi, în zilele în care ai vrea să dai cu piciorul la tot, întreabă-te mai întâi: Tu ce fel de sport vrei să practici?!

4 gânduri despre „Amorul ca fotbalul

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: